Poranne spożycie rafinowanych węglowodanów może wpływać na atrakcyjność naszej twarzy – wyniki francuskich badań

Naukowcy z Francji doszli do wniosku, że konsumpcja śniadania z wysoką zawartością rafinowanych węglowodanów, takich jak białe pieczywo czy płatki śniadaniowe, może mieć negatywny wpływ na wygląd naszej twarzy. Wyniki badań pokazują, że to co spożywane rano, może wpływać nie tylko na nasze zdrowie, ale i na postrzeganą atrakcyjność.

Badanie zostało przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Montpellier. W swoim raporcie podkreślają, że od lat 50-tych XX wieku dieta zachodnia uległa znacznej transformacji. Spożycie rafinowanych węglowodanów znacząco wzrosło, co prowadzi do wielu niezdrowych skutków. Naukowcy zauważają, że procesy fizjologiczne powiązane z konsumpcją tych składników, takie jak hiperglikemia i hiperinsulinemia, mogą mieć wpływ na niemedyczne aspekty naszego wyglądu, w tym na atrakcyjność twarzy. Wyniki badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym PLOS One, które jest wydawane przez Public Library of Science.

W badaniu uczestniczyło 104 osoby. Naukowcy analizowali zależność pomiędzy jednorazowym (tj. śniadanie) i przewlekłym (tj. podjadanie) spożyciem rafinowanych węglowodanów a atrakcyjnością twarzy. Atrakcyjność twarzy oceniano na podstawie zdjęć, które wykonano dwie godziny po spożyciu posiłku. Zdjęcia były oceniane przez osoby płci przeciwnej. Badacze skupili się na trzech typach posiłków: śniadaniu, podjadaniu popołudniowym i podjadaniu między posiłkami.