Potężne źródło witamin i składników odżywczych kryje się w każdym warzywie, owocu oraz kieliszku soku. Wzmocnienie naszego organizmu, które wynika z ich spożycia, przekłada się na naszą energię i wigor. Ważne jest, aby zrozumieć, w jakich pokarmach znajdują się najważniejsze dla naszego zdrowia substancje – witaminy oraz minerały.
Dietetycy często doradzają codzienne spożycie pięciu porcji warzyw, owoców lub soku. Stosowanie się do tej zasady dostarcza nam stale witamin, które nie mają możliwości gromadzenia się w organizmie. Jedna porcja to średnia wielkość owocu czy warzywa albo kieliszek soku.
Włączając tę regułę do naszego planu żywienia na co dzień, osiągamy najbardziej naturalną drogę do zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli jednak zauważamy niedobory określonych witamin, powinniśmy dostosować nasze posiłki tak, aby zawierały więcej tych produktów, które dostarczają nam brakujących składników.
Zastanawiasz się, co powinniśmy spożywać codziennie? Na początek likopen. Naukowcy zalecają codzienne dostarczanie go do organizmu, ponieważ jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które walczy z szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Na szczęście, nie jest trudno o likopen. Znajdziemy go w pomidorach i czerwonej papryce, zwłaszcza tych gotowanych. Dlatego też obfite ilości likopenu są zawarte w zupach, sosach, leczo, a także soku pomidorowym, koncentracie pomidorowym czy ketchupie. Jest on także w grejpfrutach i arbuza.
W naszej diecie nie może zabraknąć witaminy C, która pomaga w odpowiednim przyswajaniu żelaza i stymuluje układ odpornościowy. Oprocz soków i owoców cytrusowych znajdziemy ją także w natce pietruszki, czerwonej papryce, jarmużu, brokułach i czarnych porzeczkach. Większość z nich jest dostępna przez cały rok, więc nie trudno je uwzględnić w naszym jadłospisie.
Witamina E – obecna w pietruszce, czerwonej papryce, szpinaku czy pomidorach, białej kapuście, brokułach, dyni, jagodach – jest jednym z kluczowych składników naszej diety. Pomaga w walce z wolnymi rodnikami, a także pozwala utrzymać naszą skórę młodą i zdrową, poprawiając jej elastyczność i miękkość.
Witamina A, znana też jako beta-karoten, jest ważna dla naszego wzroku. Możemy ją znaleźć w wielu owocach i warzywach, np. marchwi, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, czerwonej papryce, dyni, mango czy morelach. Warto również spożywać soki marchwiowo-owocowe. Również cynk – który wpływa korzystnie na ilość przeciwciał oraz wspomaga metabolizm witaminy A – jest obecny w warzywach i owocach, takich jak cytrusy, morele czy brzoskwinie.