Działanie kwasów Omega-3 i ich najlepsze źródła

Dbając o swoje zdrowie, staramy się dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dbamy o zdrową dietę i odpowiednią suplementację. Oprócz witamin i minerałów, nie możemy zapominać o bardzo zdrowych i pożytecznych kwasach Omega-3. Mają one doskonały wpływ na nasz organizm i nasze samopoczucie. Odpowiadają za bardzo istotne procesy zachodzące w naszym ciele. Ich niedobór może okazać się bardzo uciążliwy. W tym artykule opowiemy Wam trochę więcej o kwasach Omego-3, ich działaniu i najlepszych źródłach.

Kwasy Omega-3 – co to takiego?

Czym są kwasy Omega-3? Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Możemy je podzielić na 3 grupy:

  • kwas eikozapentaenowy EPA,
  • kwas dokozaheksaenowy DHA,
  • kwas alfa-linolenowy ALA.

Kwasy Omega-3 pełnią wiele istotnych funkcji w naszym organizmie i odpowiadają za prawidłowe działanie wielu narządów. Między innymi poprawiają pracę serca, a także pozytywnie wpływają na cały układ krążenia. Dodatkowo regulują poziom dobrego i złego cholesterolu. Zapewniają również poprawną pracę mózgu i naszego układu nerwowego. Co ciekawe, mają także działanie antydepresyjne. Uczestniczą w procesach krzepnięcia krwi oraz pracy oskrzeli. Pozytywnie wpływają też na włosy, skórę i paznokcie. Wspomagają także proces odchudzania i poprawiają nasz metabolizm.

Najlepsze źródła kwasów Omega-3

Zastanawialiście się kiedyś w jakich produktach spożywczych znajduje się największa zawartość kwasów Omega-3? Przede wszystkim bogate w ten składnik są ryby. Dużą ilość kwasów Omega-3 dostarczają nam również inne produktu, takie jak siemię lniane i olej lniany, orzechy włoskie. W przypadku ryb, nie wszystkie gatunki dostarczą nam takiej samej ilości kwasów. Ich zawartość w rybie zależy między innymi od gatunku, stanu w jakim było zwierzę oraz pory, w której było złowione. Jeśli produkty spożywcze, które znajdują się w naszej diecie nie są wystarczające, dodatkowo możemy suplementować kwasy Omega-3. W aptekach znajdziemy szeroką ofertę preparatów bogatych w ten składnik.