Wpływ diety bogatej w pełnoziarniste produkty na ryzyko niewydolności serca

Niedawne badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazują, że dieta, a konkretnie spożywanie produktów pełnoziarnistych, ma zasadniczy wpływ na zmniejszenie ryzyka niewydolności serca (HF). Informacje o tym badaniu zostały podane do publicznej wiadomości przez portal internetowy Science Centric.

W USA choroby związane z niewydolnością krążenia dotykają ponad 5 milionów osób. W świetle tych danych zespół naukowców z czterech różnych ośrodków badawczych w Ameryce postanowił skupić swoje badania na wpływie diety na prawdopodobieństwo wystąpienia tych schorzeń.

Naukowcy przez ponad 13 lat obserwowali grupę 14 000 pacjentów. Wyniki ich badań wskazują, że regularne spożywanie produktów pełnoziarnistych może zredukować ryzyko zachorowania na niewydolność krążenia o 7%. Natomiast badania dowiodły, że konsumpcja tłustych produktów mlecznych zwiększa to ryzyko o 8%, a spożywanie jaj nawet o 23%. W przypadku innych produktów nie odnotowano istotnego wpływu na ryzyko rozwoju schorzeń serca.

Ustalono, że dieta jest jednym z kluczowych czynników wpływających na ryzyko wystąpienia chorób serca. Równie istotne są jednak inne aspekty, takie jak styl życia, waga ciała i obecność innych schorzeń, jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze.