Wielkie odkrycie: kawa, czekolada i herbata mogą opóźniać starzenie!

Niemieccy naukowcy zasugerowali, że regularne spożywanie produktów takich jak kawa i czekolada może przyczynić się do dłuższego utrzymania młodości i zdrowia. W wynikach badań opublikowanych w magazynie „Sciencedaily”, naukowcy podkreślili rolę hydrochinonu zawartego w tych pokarmach. Zdaniem ekspertów, ten składnik, po połączeniu z cynkiem, ma zdolność spowolnienia procesu starzenia się organizmu i zabezpiecza nas przed różnymi chorobami.

Produkty takie jak czekolada, wino, kawa i herbata są bogate w polifenole. Te naturalne przeciwutleniacze pomagają pozbyć się wolnych rodników z naszego ciała. Badacze z Uniwersytetu w Erlangen-Norymberdze dokonali stwierdzenia, że cynk tworzy związki z polifenolami, które uruchamiają enzymy pomocne w zwalczaniu „stresu oksydacyjnego”. Ale dlaczego jest to tak ważne?

Stres oksydacyjny jest niebezpieczny dla naszego organizmu – na dłuższą metę może prowadzić do uszkodzeń DNA, błon komórkowych i enzymów, wpływając na ogólny stan naszej skóry. Ten „wewnętrzny stres” jest związany z wieloma poważnymi chorobami, w tym nadciśnieniem tętniczym, nowotworami i chorobami neurodegeneracyjnymi. Cynk jednak może aktywować grupy hydrochinonowe obecne w kawie, herbacie czy czekoladzie, tworząc naturalną ochronę przed stresem oksydacyjnym.

Według naukowców, odkrycie to otwiera drogę do tworzenia nowych leków i suplementów diety, a nawet produktów spożywczych, które będą wolne od skutków ubocznych. „Może w przyszłości będziemy mogli cieszyć się kawą, herbatą lub czekoladą z dodatkiem cynku. Ale musimy pamiętać, że jakiekolwiek dodatek alkoholu mógłby zniweczyć pozytywne efekty tej kombinacji” – zauważa autorka badań, Ivana Ivanovi-Burmazovi.