Orzechy pekan: bogactwo składników odżywczych zamknięte w smaku przypominającym orzechy włoskie

Orzechy pekan to prawdziwe skarby natury, które swoim wyglądem i smakiem mogą kojarzyć się z popularnymi orzechami włoskimi. Mają jednak o wiele więcej do zaoferowania jeśli chodzi o zawartość wartościowych składników odżywczych. Pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie niegdyś były nieodłącznym elementem diety rdzennej ludności – Indian. Mimo dużej ilości kalorii, orzechy te oferują wiele korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że warto po nie sięgać.

Pierwsze skojarzenia podczas spojrzenia na orzechy pekan mogą prowadzić do pomylenia ich z orzechami włoskimi. Są one bowiem do siebie podobne, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Orzechy pekan są jednak mniej pofałdowane, mają bardziej owalny kształt i płaską strukturę, a ich łupina jest gładka i podłużna.

Naturalne środowisko tych pysznych orzechów to wysokie i potężne drzewa zwane orzesznikami jadalnymi lub pekanowymi, rosnące w centralnej oraz południowej części Stanów Zjednoczonych. Najlepsze przykłady tych orzechów pochodzą z Teksasu, a konkretnie z hrabstwa San Saba, które jest dumne ze swojej reputacji „pekanowej stolicy świata”.

Dla rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej, orzechy pekan były nieocenionym pokarmem, skutecznie zaspokajającym głód nawet w małych ilościach – 100 gramów pekanów dostarcza bowiem aż 690 kalorii! Oprócz tego, orzechy te są wyjątkowo smaczne, mają delikatny, lekko słodki i masłowy smak. Dziś są one uprawiane na szeroką skalę w Ameryce i stanowią stały dodatek do deserów, czekoladek i ciast. Można je nabyć łuskane lub niełuskane, prażone, solone i w wersji słodkiej. Powszechne jest domowe kandyzowanie orzechów pekan bądź prażenie ich z dodatkiem pikantnego pieprzu cayenne i soli. Coraz więcej Amerykanów decyduje się na hodowlę orzesznika w swoim ogrodzie.