Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują bardzo pozytywny wpływ na organizm ludzki – pomagają dbać o smukłą sylwetkę, opóźniają procesy starzenia się organizmu, wzmacniają odporność, wykazują działanie przeciwnowotworowe, chronią oczy i serce oraz usprawniają przepływ krwi w mózgu. Warto je suplementować, aby uzupełnić swoją codzienną dietę w niezbędne składniki odżywcze. Nie bez znaczenia jest źródło, z którego pochodzą.
Omega-3 – źródła
Pod nazwą kwasy omega-3 kryją się trzy wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które spełniają ważną funkcję odżywczą dla organizmu ludzkiego, są to:
- kwas dokozaheksaenowy DHA,
- kwas eikozapentaenowy EPA,
- kwas alfa-linolenowy ALA.
Popularne produkty spożywcze stanowiące źródła omega-3 to między innymi:
- ryby morskie: łosoś, dorsz, śledź, makrela, szprotka, halibut, sardynki,
- algi morskie,
- oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy, lniany, sojowy, sezamowy,
- olej z pachnotki,
- siemię lniane,
- masło shea,
- olej kokosowy,
- orzechy włoskie,
- tofu,
- nasiona chia,
- zielone warzywa liściaste.
Przyswajalność kwasów tłuszczowych omega-3 z wymienionych produktów spożywczych jest w dużej mierze zależna od kondycji samego organizmu oraz sposobu, w jaki wielonienasycone kwasy tłuszczowe są z nich pozyskiwane.
Często suplementy z omega-3 są mocno przetworzone, co zmniejsza ich jakość i przyswajalność. Niekiedy zawierają również substancje chemiczne służące do pozbycia się przykrego zapachu. Dotyczy to zwłaszcza suplementów diety powstałych na bazie tranu oraz ryb morskich.
Najlepsze źródło omega-3
Pewnym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych są suplementy diety www.calanoil.pl/zrodla-kwasow-omega-3-ktore-sa-najlepsze. Zawierają one omega-3 ze źródła, które jest niewyczerpalne i nieskażone. To żywiące się mikroalgami widłonogi, czyli skorupiaki zamieszkujące Morze Norweskie. Sposób pozyskiwania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z tych organizmów gwarantuje jak najmniejszy stopień przetworzenia, dzięki czemu powstałe suplementy naturalnie wspierają nasz organizm.